:: Gépterem, hálózat, kábel-tv<< vissza a főoldalra

Informatikai Infrastruktúra Szabályzata:

2. számú melléklet - Herman Wifi:

A kollégiumunkban strukturált, nagy sávszélességű számítógépes hálózat működik. Minden szobában lehetőség van arra (3 végpont), hogy a hallgatók saját számítógépeikkel a hálózatra csatlakozzanak, és elérjék az Internetet.

Nem mindig volt ez így, a kollégiumi hálózat folyamatosan, hosszú évek alatt bővült, és gyorsult. A kollégiumi hálózat történetéről ide kattintva részletesebben is olvashatsz, az azóta történtekről pedig alább:

A hálózat fejlesztési ütemei közül a legjelentősebb a kimenő sávszélesség bővítése volt, ami 2003. tavaszán valósult meg. A kollégium az Egyetem felé jelenleg 100 Mbits/s sávszélességű kapcsolattal rendelkezik. A belső hálózat üvegszállal (média-konverter) kapcsolódik az egyetemi hálózathoz, és ezen keresztül az akadémiai hálózathoz. A hálózatunk helye az SZTENET-ben.

A külvilág felé ezzel sokszorosára bővült a sávszélesség, a szűk keresztmetszetet innentől már a belső informatikai struktúra jelentette. A koaxos hálózat „lassú” volt, és rengeteg bizonytalanságot hordozott magában (egy-egy lelkes szobatakarítás után egész félszinten szűnt meg a net). Gondot okozott az is, hogy a fejlesztéseket megelőzően csak néhány szinten volt hálózat. Ezek a szintek egy koax/utp média-konverteren keresztül kapcsolódtak a központi switchbe.

A belső munkálatokat nehezen haladtak. A födémek vastagok voltak, a falak itt-ott vasbetonból készültek, a vakolat morzsolódott, a kábelcsatorna alig maradt fenn.

A fejlesztések eredményeként strukturált UTP hálózatot alakítottunk ki: a kábelezés minden félszinten egy switchbe fut össze, és ezek a switchek up-linkelnek a központi switchbe (P Procurve 2524).

A számítógépes hálózat fejlesztésével párhuzamosan a kollégium kábeltévé hálózatát is átalakítottuk. A gerinchálózatot 2003-ban építettük ki: minden folyosón (félszinten) 8 végződés létesült. A számítógépes hálózat építésével egyidejűleg a szobákban is kiépítettük a végződéseket, illetve valamennyi közösségi helyiség, a lakások, a porta, az iroda is az új rendszerhez csatlakozik. A csillagpontos rendszernek köszönhetően valamennyi végződés kitűnő minőségű vételt biztosít. A kollégium kábeltévé hálózatának blokk-diagrammja megtekinthető itt.

2004-ben tovább bővült a kollégiumi hálózat. A Herman „B” (Fürj utca épület) internet „provider”-e a nagy herman lett. A két épület között mikrohullámú adatátviteli kapcsolatot létesítettünk, kezdetekben 2,4 GHz-es (Linksys) eszközöket alkalmaztunk – nem túl nagy sikerrel -, 2006 őszétől pedig már 5 GHz-es (Mikrotik) eszközök üzemelnek.

2004-ben a Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány informatikai pályázatán a kollégium közel 2 millió Forintos fejlesztési forráshoz jutott, amelynek köszönhetően a kollégium számítógépes tanulóközpontja újult meg. A számítógépteremben strukturált hálózat épült, és új, korszerű gépek kerültek beszerzésre.

2007-ben a fürj utcai kollégiumban is átalakítottuk a belső hálózatot, és strukturált UTP hálózatot alakítottunk ki.

2007-ben a nagy épületben is befejeződött a hálózat átépítése.

A hálózat átépítésében közreműködtek: Sógor Zoltán, Kis Bence, Tóth Gábor, Szúnyog Zsolt, Pásztor Péter, Bátyai Szabolcs, Földházi Zsolt, Varajti Ferenc, Huszka Krisztián, Móczár Gábor, Molnár Péter, Osztrogonác Csaba, Hegedűs Gábor, Simon Attila és még sokan mások…

 

2021. július 31. Szombat
Oszkár napja

Aktuális információk

VÁRÓLISTA

Archívum megtekintése

 

© Herman Ottó Kollégium 2020, Szeged