:: Kollégiumi hálózat története<< vissza a főoldalra

Egyszer volt, hol nem volt 7db PC/XT számítógépünk a 401-es szobában, és egy 50Mhz-es 486-os és egy 286-os gépünk a külön engedéllyel látogatható 402-es szobában, 1992/93 körül.

A JATE számítóközpont megajándékozta a Herman Kollégiumot egy 9600bit/s sebességű terminál hozzáféréssel, melyet a 402-ben egy 286-os gépen tudtunk "élvezni".

A következő tanév elején, még a gólyák érkezése előtt Köteles Karcsival nekiálltunk a 401-es és 402-es szobákban számítógép-hálózatot építeni. Sietnünk kellett, mert Karcsi utazott külföldre, így éjszaka is dolgoztunk. Ennek a szomszéd szobákban az utolsó vizsgákra készülők nagyon örültek.

1993-ban a Mikulás hozott egy (finoman szólva nem teljesen fehér) Novell Netware 3.11 szervert, amit egy 286-os gépre raktunk. Ez a szerver kezdte kiszolgálni a 401-ben lévő gépeket: innen indultak a szokásos programok: Windows 3.1, Word 6.0 for DOS, Word 2.0 for Windows, Excel 4.0 for Windows, és még ami ráfért a szerverben lévő 300MB-os winchesterre.

1994-ben a 9600bit/s terminál kapcsolatunk átalakult 19200bit/s ethernet bridge kapcsolatra, mely egyenesen a számítóközpont szívével kötött össze bennünket. Ettől kezdve volt a 401-es szobában is DECNET és TCP/IP hálózat. Ez már internet volt, persze www még sehol.

Ekkor jött a kísértés: szerettük volna a hálózat adta előnyöket a saját szobáinkban is kihasználni. Igazgatónőt sikerült rávenni a fejlesztésre, hogy egy fiú- és egy lányszintet (ötödik és hatodik emeletet), valamint az igazgatói irodát bekábelezzük. Mindent elvállaltunk, csak hogy nyáron elkezdhessük a munkát: falat, födémet fúrtunk, csatornát építettünk, falirácsot fűrészeltünk, szerszámokat hoztunk otthonról, cipeltük a sok kábelcsatornát az új hídon keresztül. Éjszaka is dolgoztunk, így fordulhatott elő az, hogy reggel igazgatónő keresett minket a csatatérré változtatott szobákban, de mindketten aludtunk: Karcsi az ötödiken egy ágyon ülve, én a hatodikon félig eldőlve.

1995/96-ban a 19200bit/s ethernet bridge kapcsolatunk először IP routeres kapcsolatra változott, később a sebesség 2Megabit/s sebességre ugrott fel. A401-ben a számítógépek már a Hermanban fejlesztett BOOT EPROM-mal indultak, minden gépen ugyanaz a környezet volt elérhető. Minden évben nyáron egy-egy újabb hallgatói szintet kábeleztünk be: ekkor már szerszámokat is kaptunk kölcsön a karbantartóktól. Cementet a liftépítőktől "szereztünk". Mindig az éppen nyári festésre ítélt szinteket kaptuk meg.

Persze nemcsak a hálózat bővült, hanem a tartalom is fejlődött: a használt szoftverek megújultak, közben kifehéredtek, lett egy slackware linux szerverünk is, összenyitottuk a 401-es és 402-es szobát, mert már nem fértek el az új gépek, a koli homepage is folyamatosan alakult, elkészült a Herman könyvtári kölcsönzésének számítógépesítése is.

1998-ra már 300 felhasználója volt a kolis hálózatnak, és sokan részt vettek a tartalom fejlesztésében és az ingyenes tanfolyamok tartásában is. Nagy kényelemben éltek a hermanosok.

Azóta a hálózatos szintekről kikerült hallgatók közül sokkal találkozom hálózatból élő cégeknél, és ez nagyon jó érzés. Én csupán a számítástechnikáról írtam, de ez csak egy a sok közül, amire szívesen visszagondolok a hermanos éveimből.

A hálózat és a számítógépek pedig boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Szeged, 2002. február 26.

Somlai Gábor
volt rencergazdi

2020. augusztus 13. Csütörtök
Ipoly napja

Aktuális információk

VÁRÓLISTA

Archívum megtekintése

 

© Herman Ottó Kollégium 2020, Szeged