:: Archívum<< vissza a főoldalra

Adó 1 % felajánlása 2009 (2009-03-18 -- 2009-05-21)

Kedves Hermanosok!

Kérjük, hogy segítsétek a Kollégiumban folyó közösségi, sport és tudományos-szakmai rendezvények megszervezését, színesítését azáltal, hogy kéritek szüleiteket, barátaitokat, hogy a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a

Herman Ottó Diákegyesület

adószám: 18462009-1-06

javára ajánlják fel.:

  1. Mit kell tenni az 1 % felajánlásához? Rendelkező nyilatkozatot kell készíteni.
  2. Mit kell tartalmaznia a rendelkező nyilatkozatnak? A nyilatkozatnak az egyesület fenti adószámát kell tartalmaznia, de fel lehet tüntetni az Egyesület nevét is. Érvényesen csak egy non profit szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni. A hibásan kitöltött nyilatkozat - pl. rossz adószám, rossz a szervezet neve – érvénytelen, ezért kérjük az adatok pontos megadását.
  3. Meddig lehet rendelkezni az 1%-ról? Új szabály, hogy mindenki egységesen leadhatja a nyilatkozatát 2009. május 20. napjáig – tehát az adóbevallásától elkülönülten is - személyesen vagy postán az APEH számára felcímzett, lezárt borítékban. De leadhatja mindenki az adóbevallása részeként is a megfelelő időpontban. (Ez utóbbi esetben a nyilatkozattétel határideje az adóbevallás benyújtásához igazodik, azaz május 10. a munkáltatói adómegállapítás, május 20. az egyéni adóbevallás esetén).
    A közszférában dolgozók esetében előfordulhat, hogy a munkáltató az 1 %-ról szóló nyilatkozatot már a fenti határidőknél hamarabb is kéri (Pl. Szegedi Tudományegyetem dolgozóinál 2009. március 20.), erről a rendelkezők a munkáltatónál érdeklődhetnek.
  4. Milyen formában lehet a nyilatkozatot benyújtani? Több lehetőség is létezik a rendelkező nyilatkozat benyújtására:
    1. az adóbevallási nyomtatvány részeként a perforált részen: ez egy új nyilatkozási forma, a személyi jövedelemadó bevallásával együtt a nyomtatványgarnitúra részét képező “perforált” íven is lehet nyilatkozni (külön-külön nyilatkozat van a két különböző 1%-nak), melyet majd az adóhatóság választ le a perforálás mentén, az adózónak nem kell letépnie és külön borítékba helyeznie!,
    2. lezárt, normál postai borítékban az adóbevallási csomagjában elhelyezni (pl. egyéni adóbevallásnál), ebben az esetben a borítékra rá kell írni az adózó (azaz a felajnló) adóazonosító jelét. Ha az adóazonosító jel hiányzik, akkor a rendelkezés érvénytelen, ezért az adóazonosító jelüket ne felejtsék a borítékra ráírni.
    3. lezárt, normál postai borítékban a munkáltatónak kell leadni (munkáltatói adómegállapításnál), ebben az esetben a borítékra rá kell írni az adózó (azaz a felajnló) adóazonosító jelét, és alá is kell írnia a nevét a boríték leragasztásnál átfolyóan. Ha az adóazonosító jel hiányzik, vagy a boríték leragasztásának átfolyó aláírása hiányzik, akkor a rendelkezés érvénytelen, ezért az adóazonosító jelüket ne felejtsék a borítékra ráírni, és a megfelelő aláírást elhelyezni.
    4. elektronikusan (0953, 09EGYSZA, önmaga vagy meghatalmazással),
    5. utólagosan (tehát egységesen május 20-ig) lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán eljuttatva az APEH-nak, lásd. 3. pont (ebben az esetben akkor lesz érvényes a rendelkezés, ha korábban nem érkezett be érvényes 1+1%nyilatkozat)
  5. Mit jelent az, hogy utólagosan is lehet rendelkezni az 1 %-ról? Az 1%-ról rendelkezni lehet az adóbevallás részeként (pl. magánszemély egyéni adóbevallóknak május 20-ig, munkáltatói adómegállapításnál május 10-ig). Előfordulhat azonban, hogy a felajánló ekkor még nem tudta, hogy kit kíván adójával támogatni, vagy egyszerűen elfelejtett rendelkezni, vagy más okból nem rendelkezett. Erre az esetre nyújt megoldást az az új szabály, hogy május 20-ig az adóbevallástól elkülönülten is bárki rendelkezhet az 1 %-ról. Fontos: ebben az esetben viszont csak akkor lesz érvényes a rendelkezés, ha korábban nem érkezett be érvényes rendelkező nyilatkozat (tehát egy korábbi nyilatkozatot javítani, módosítani így nem lehet).

A felajánlások megkönnyítése érdekében rendelkező nyilatkozat mintát helyeztünk a Kollégium és az Egyesület honlapján.

Köszönjük a felajánlásokat!

Herman Ottó Diákegyesület - Hodie

 
<< vissza

2024. április 19. Péntek
Emma napja

Aktuális információk

VÁRÓLISTA

Archívum megtekintése

 

© Herman Ottó Kollégium 2020, Szeged